Årets Young Nordic Photographer of The Year är Akseli Valmunen

Fotografiska är stolta över att presentera Årets Young Nordic Photographer of The Year 2016 (YNP). Återigen är det en ung begåvad fotograf från Finland som blivit utsedd av juryn: Akseli Valmunen, 29-årig nyutexaminerad från Aalto universitetet får 100 000 kronor, egen konstnärlig mentor och separatutställning på Fotografiska under 2017.

Ännu en gång går Årets Young Nordic Photographer of The Year till Finland. 2016 års stipendiat är Akseli Valmunen. Han arbetar vid en av Finlands största tidningar: Helsingin Sanomat och utsågs till The challenger of the year, Finnish Photojournalism 2015 samt 2016. Akseli Valmunen får Fotografiskas åtråvärda stipendium på 100 000 kronor, egen konstnärlig mentor och separatutställning på Fotografiska.

Juryn fastnade för hans serie The Same New Pet, där Valmunen följt forskningsarbetet med kloning på ett laboratorium i Sydkorea. En plats där djurägare, till en kostnad av $100,000 USD, kan få en klonad kopia av sitt älskade, men avlidna, djur. Som en av kunderna säger ”Det är inte samma – men låt mig tänka att det är det”.

För oss på Fotografiska är detta stipendium ett utmärkt sätt att bidra till utvecklingen av fotografi bland unga fotografer i Norden. Vi ser mycket fram emot ett spännande samarbete med Akseli Valmunen, säger Jan Broman, vd och grundare av Fotografiska.

Juryns motivering:

I kliniskt avskalade bilder lyckas Akseli Valmunen slå an hela etiska känslospektrat från värme och medlidande till de starkaste obehagskänslorna. Att människan börjar leka Gud är ett gammalt ständigt ifrågasatt moraliskt dilemma, som blir än mer aktuell i takt med teknikens framsteg. I närgångna porträtt får Valmunen oss att reflektera över denna frågeställning när avel inte räcker till för att föda det perfekta husdjuret, och kloning istället tar vid. Med ett poetiskt dokumenterande öga betraktar Valmunen sin omvärld, och vi ser med spänning på vart han tar oss i framtiden.

Young Nordic Photographer of The Year jury 2016:

  • Marianne Ager, Exhibition Researcher – Brandts Museum for Kunst & Visuel Kultur, Odense, Denmark
  • Nygårds Karin Bengtsson, Artist, Höganäs, Sweden
  • Kristín Hauksdóttir, Project Manager – Reykjavik Museum of Photography, Reykjavik, Iceland
  • Johan Vikner, Exhibition Coordinator – Fotografiska, Stockholm, Sweden
  • Ellen-K Willas, Gallery Manager – Willas Contemporary, Oslo, Norway

Ansökan till 2017 års stipendium öppnar under hösten!