Höstsalongen 2015

Ansökningstiden till Höstsalongen 2015 är slut, så det går inte längre att anmäla sig.

Frågor och svar, Höstsalongen 2015

Anmälningsvillkor Höstsalongen 2015

Frågor och svar

Vem får ansöka till Höstsalongen 2015?
Alla svenska medborgare och personer som är bosatta eller vistas en längre tid i Sverige samt är minst 18 år fyllda är välkomna att söka. I övrigt finns inga begränsningar, du behöver inte vara yrkesverksam som fotograf för att vara med i Höstsalongen 2015.

När kan jag ansöka?
Ansökan öppnar måndagen den 23 mars och stänger söndagen den 3 maj kl. 23:55.

Hur anmäler jag mig?
Till Höstsalongen 2015 ansöker du genom att ladda upp 1-6 lågupplösta bildfiler via ett ansökningsformulär på Fotografiskas hemsida. Godkända bildfilsformat är jpg, tif, png och gif. Varje bild får vara max 2 MB. I formuläret anger du också dina personuppgifter och skriver en kort text om max 500 tecken exklusive blanksteg om dina bilder eller ditt fotograferande. Denna text kommer att presenteras i utställningen tillsammans med dina fotografier om du blir antagen till Höstsalongen 2015. Bredvid varje uppladdad bildfil anger du hur stort just det fotografiet är i verkligheten (med ram), eller den storlek du tänker dig att fotografiet kommer att produceras i om det blir antaget till Höstsalongen.

Kostar det något att anmäla sig?
Nej, ansökan är helt kostnadsfri.

Hur många fotografier kan jag ansöka med?
1-6 fotografier i format jpg, gif, tif eller png. Varje bildfil får vara max 2 MB stor.

Finns det något tema att förhålla sig till?
Nej, det är helt fritt att ansöka med vilka fotografier du vill.

Vad händer med min ansökan?
När du laddar upp dina bildfiler och information i ansökningsformuläret så samlas allting i en anonym mapp med ett löpnummer. Detta är för att urvalsarbetet sker helt anonymt, juryn vet alltså inte vem fotografen är när de tittar på dina bilder.

Vilka sitter i urvalsjuryn?
Min-Jung Jonsson, Utställningsansvarig Fotografiska
Dragana Vujanovic, Chefsintendent Hasselbladstiftelsen
Tom Böttiger, Konstsamlare
Helene Schmitz, Fotograf
Susanne Grönroos, VD bildbyrån Folio
Cay Bond, Journalist/Trendanalytiker
Göran Segeholm, Huvudlärare i Fotografiska Akademin

När får jag besked om jag är antagen eller inte?
Antagningsbesked kommer att skickas via e-post senast vecka 24.

Vad händer om jag blir antagen?
Juryn kan ha valt en eller flera av dina inskickade bidrag. När du har fått ett positivt antagningsbesked ordnar du själv produktion av dina fotografier – print samt ramning eller annan montering. Du kan självklart ansöka med redan färdiga fotografier.

Var kan jag printa mina bilder?
Hos till exempel Crimson eller ProCenter. Du bestämmer själv om och hur du vill rama och/eller montera dina bilder. Valet är ditt! Glöm inte att den slutgiltiga storleken på varje verk måste vara samma som du angett i din ansökan.

Bekostar Fotografiska produktionen av utvalda verk?
Nej, men alla antagna fotografer tilldelas ett produktionsbidrag. Bidraget kan du använda så som du själv önskar.

Om jag blir antagen, när ska jag lämna in mina färdiga fotografier till utställningen?
Blir du antagen lämnar du in dina fotografier direkt till oss på Fotografiska under vecka 37. Exakta datum och tider kommer att meddelas längre fram.
Du kan också skicka in dina verk med posten, till egen kostnad, senast vecka 36, till följande adress:
Fotografiska, att: Ida Olsson, Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm
Obs! Dina inlämnade/inskickade fotografier ska vara färdiga att ställas ut. Du kan alltså inte komplettera med ram eller liknande efter inlämningens slutdatum.
Lämnar du inte in dina verk i tid, kommer du tyvärr inte kunna delta i utställningen.

När öppnar utställningen?
Vernissage för Höstsalongen 2015 är torsdagen den 17 september. Första publika datumet är fredagen den 18 september. Mer information kommer att lämnas längre fram.

Är mina fotografier till salu?
Samtliga fotografier i Höstsalongen 2015 är till salu. Du som fotograf bestämmer själv vilket pris dina bilder ska ha (inklusive 25% moms). Vid en eventuell försäljning delas vinsten (försäljningspriset exklusive moms och produktionsbidrag) lika mellan dig och Fotografiska. Har du företag kan du fakturera din ersättning till Fotografiska. Fotografiska kan annars betala ut din ersättning direkt till ditt konto tillsammans med ett kvitto.

Kommer mina fotografier att användas i media?
Genom din anmälan till Höstsalongen 2015 godkänner du att Fotografiska har tillstånd att utan kostnad publicera antagna fotografier som pressbilder i marknadsföringen av Höstsalongen 2015, exempelvis genom publicering på Fotografiskas hemsida, Fotografiskas Instagramkonto och Facebooksida, i tryckt material så som Fotografiskas utställningsfolder och egen tidning, i annons- och marknadsföringsmaterial i relation till utställningen, samt fri distribution till press och media. Vid eventuell publicering kommer fotografens namn tydligt att framgå.

Får jag tillbaks mina fotografier efter utställningen?
Ja, såvida de inte har sålts förstås. Fotografierna hämtas på Fotografiska efter utställningens slut. Exakta datum och tider meddelas längre fram. Om du inte har möjlighet att hämta dina bilder kan Fotografiska erbjuda post- eller transportmöjlighet mot fraktkostnad enligt marknadspris. Ej upphämtade verk kommer att makuleras.

Tips hur du väljer bilder
Gör ett första urval. Skriv gärna ut dem. Välj igen. Skapa en serie, ett tema, eller välj en enstaka bild. Känns det som att du kan stå för ditt urval? Vad vill du berätta? Vad betyder bilderna för dig? Går det att förstå eller tycka om bilden även om man inte var där när den togs? Testa på någon!

Fakta om Höstsalongen 2014!
2917
fotografer anmälde sig till Höstsalongen 2014.
52 fotografer valdes till utställningen.
Den äldsta var född 1943, den yngsta 1994.
Utställningen sågs av mer än 60 000 besökare.