Höstsalongen 2017

Ansökan till Höstsalongen 2017 har stängt!

Höstsalongen visar svenskt fotografi när det är som bäst och är en hyllning till alla fotografer, etablerade såväl som amatörer. Alla svenska medborgare och de som befinner sig i Sverige en längre tid är välkomna att ansöka med stillbild, rörlig bild eller fotografiska skulpturer. Totalt sökte 2326 fotografer till Höstsalongen 2016, 31 fotografer blev antagna. Den äldsta deltagaren var född 1950, den yngsta 1991. Utställningen sågs av mer än 73 000 besökare.

Höstsalongen 2017 öppnar i början av oktober 2017.

Jury Höstsalongen 2017:
Anette Nantell, fotograf Dagens Nyheter
Patrik Steorn, Museichef och docent, Thielska Galleriet
Helene Schmitz, fotograf
Britta Lund, Founder LundLund
Johan Vikner, Exhibition Coordinator Fotografiska

Frågor och svar

Vem får ansöka till Höstsalongen 2017?
Alla svenska medborgare och personer som är bosatta eller vistas en längre tid i Sverige samt är minst 18 år fyllda är välkomna att söka. I övrigt finns inga begränsningar, du behöver inte vara yrkesverksam som fotograf för att vara med i Höstsalongen 2017.

När kan jag ansöka?
Ansökan öppnar tisdag den 11 april och stänger söndagen den 14 maj kl. 23:55.

Hur anmäler jag mig?
Till Höstsalongen 2017 ansöker du genom att ladda upp 1-12 lågupplösta bildfiler via ett ansökningsformulär på Fotografiskas hemsida. Godkända bildfilsformat är jpg, tif, png och gif. Varje bild får vara max 2 MB. I formuläret anger du också dina personuppgifter och skriver en kort text om max 500 tecken exklusive blanksteg om dina bilder eller ditt fotograferande. Denna text kommer att presenteras i utställningen tillsammans med dina fotografier om du blir antagen till Höstsalongen 2017. Bredvid varje uppladdad bildfil anger du hur stort just det fotografiet är i verkligheten (med ram), eller den storlek du tänker dig att fotografiet kommer att produceras i om det blir antaget till Höstsalongen.
Önskar du ansöka med en installation så går det bra att ladda upp installationsbilder av verket.
Önskar du ansöka med rörligt material så använd samma ansökningsformulär som om du ansökte med stillbild, men skriv en tydlig hänvisning i textrutan att ditt verk skickas in via sprend.com. Ladda sedan upp ditt bidrag på sprend.com och skicka till hostsalongen@fotografiska.se. Skriv inte ditt namn i filmens fil, då ansökningsförfarandet sker anonymt.

Kostar det något att anmäla sig?
Nej, ansökan är helt kostnadsfri.

Hur många fotografier eller rörliga verk kan jag ansöka med?
1-12 fotografier i format jpg, gif, tif eller png. Varje bildfil får vara max 2 MB stor. Ansöker du med rörliga verk så önskar vi att du skickar max 3 verk.

Finns det något tema att förhålla sig till?
Nej, det är helt fritt.

Vad händer med min ansökan?
När du laddar upp dina bildfiler och information i ansökningsformuläret så samlas allting i en anonym mapp med ett löpnummer. Detta är för att urvalsarbetet sker helt anonymt, juryn vet alltså inte vem fotografen är när de tittar på dina bilder.

När får jag besked om jag är antagen eller inte?
Antagningsbesked kommer att skickas via e-post senast vecka 24.

Vad händer om jag blir antagen?
Juryn kan ha valt en eller flera av dina inskickade bidrag. När du har fått ett positivt antagningsbesked ordnar du själv produktion av dina verk – print samt ramning eller annan montering. Du kan självklart ansöka med redan färdiga fotografier. Blir du antagen med ett rörligt verk så organiserar Fotografiska tekniken.

Var kan jag printa mina bilder?

Hos till exempel Crimson eller ProCenter. Du bestämmer själv om och hur du vill rama och/eller montera dina bilder. Valet är ditt! Glöm inte att den slutgiltiga storleken på varje verk måste vara samma som du angett i din ansökan.

Bekostar Fotografiska produktionen av utvalda verk?
Nej, men alla antagna fotografer tilldelas ett produktionsbidrag. Bidraget kan du använda så som du själv önskar. Detta gäller även om du ansöker med ett rörligt verk.

Om jag blir antagen, när ska jag lämna in mina färdiga fotografier till utställningen?
Blir du antagen lämnar du in dina fotografier direkt till oss på Fotografiska under vecka 39. Exakta datum och tider kommer att meddelas längre fram.

När öppnar utställningen?
Höstsalongen 2017 öppnar i början av oktober. Mer information kommer att lämnas längre fram.

Är mina fotografier till salu?
Samtliga verk i Höstsalongen 2017 är till salu. Du som fotograf bestämmer själv vilket pris dina bilder ska ha (inklusive 25% moms). Vid en eventuell försäljning delas vinsten (försäljningspriset exklusive moms och produktionsbidrag) lika mellan dig och Fotografiska. Har du företag kan du fakturera din ersättning till Fotografiska. Fotografiska kan annars betala ut din ersättning direkt till ditt konto tillsammans med ett kvitto.

Kommer mina fotografier att användas i media?
Genom din anmälan till Höstsalongen 2017 godkänner du att Fotografiska har tillstånd att utan kostnad använda antagna fotografier som pressbilder i marknadsföringen av Höstsalongen 2017 på alla plattformar, exempelvis genom publicering på Fotografiskas hemsida, Fotografiskas Instagramkonto och Facebooksida, i tryckt material så som Fotografiskas utställningsfolder och egen tidning, i annons- och marknadsföringsmaterial i relation till utställningen, samt genom fri distribution till press och media. Vid eventuell publicering kommer fotografens namn tydligt att framgå. Fotografiska har rätt att efter utställningens avslut använda pressbilderna i framtida marknadsföring kopplat till Höstsalongen 2017.

Får jag tillbaks mina fotografier efter utställningen?
Ja, såvida de inte har sålts förstås. Fotografierna hämtas på Fotografiska efter utställningens slut. Exakta datum och tider meddelas längre fram. Om du inte har möjlighet att hämta dina bilder kan Fotografiska erbjuda post- eller transportmöjlighet mot fraktkostnad enligt marknadspris. Ej upphämtade verk kommer att makuleras. Rörliga verk kommer att raderas från Fotografiskas hårddiskar.

Tips hur du väljer bilder
Gör ett första urval. Skriv gärna ut dem. Välj igen. Skapa en serie, ett tema, eller välj en enstaka bild. Känns det som att du kan stå för ditt urval? Vad vill du berätta? Vad betyder bilderna för dig? Går det att förstå eller tycka om bilden även om man inte var där när den togs? Testa på någon!

 

Fler frågor och svar:
Frågor och svar, Höstsalongen 2017

Anmälningsvillkor:
Anmälningsvillkor Höstsalongen 2017