Fotografering II: Bild

Du kan de tekniska och bildmässiga grunderna. Nu vill du utvecklas och börja leta dig fram till en egen bildstil. För dig har vi gjort Fotografering II: Bild. Nu handlar det inte längre om att förstå tekniska begrepp och kompositionsregler. Den här gången är det du och dina bilder som står i centrum.

Allt i den här kursen kretsar kring begreppet bildkvalitet. Du får inblick hur stora skillnader det är mellan olika läsares sätt att bedöma kvalitet, och hur annorlunda kvalitet beskrivs inom olika fotografiska genrer. I och med att du får begrepp och metoder för att bedöma kvalitet, så blir du också bättre på att kritiskt bedöma bild. Och för att utvecklas måste varje fotograf måste vara en god kritiker, även om det bara är de egna bilderna som hon kritiserar.

I kursavgiften ingår fri entré till Fotografiska i samband med kurstillfällena.

Förkunskaper

Fotografering I eller motsvarande. Du måste vara tillräckligt tekniskt trygg för att kunna utföra uppgifter mellan gångerna utan problem. I stort sett ingår ingen teknikundervisning i kursen.

Mål med kursen

Du blir betydligt bättre på att sätta ord på kvalitet i fotografisk bild, säkrare på att se hur du kan få ut det mesta av ett visst motiv och inblick i vad som skiljer olika genrer och stilar åt. Dessutom hoppas vi att kunna inspirera dig att fotografera mycket, och kanske pröva på andra motivområden och traditioner än de du normalt fotograferar inom.

Innehåll

Mycket bygger på de bilder du och dina kurskamrater tar mellan gångerna. Uppgifterna är designade för att skapa bättre förståelse för fyra olika grundläggande kvalitetsbegrepp inom fotografin. I sin helhet ger kursen insikt i många av de viktigaste områdena inom fotografin. Så här ser kursplanen ut i korthet:

• Vad är kvalitet? Grundläggande begrepp.
• Skönhet – konsten att skapa estetisk skönhet av det fula och vardagliga
• Närvaro – hur ditt uppträdande syns i bilden, med särskild inriktning på porträtt
• Spontanitet – konsten att fånga ögonblicket och att fotografera utan att tänka
• Komplexitet – avancerad komposition, bilder som uppstår i samspelet mellan olika motivdelar
• Stilar

Undervisningsform

Lärarledd grupp på Fotografiska Akademin kombinerat med självständiga, obligatoriska uppgifter mellan träffarna.

Material

Även om vi inte gör några fotograferingsövningar på träffarna så kan du ha glädje av att ta med din egen kamera. Vi går igenom vissa tekniker som fungerar lite olika på olika kameramodeller.

Kursledare

Kursen leds av Anna Mattsson, Mia Galde eller Göran Segeholm. Under respektive kursstart ser du vem som leder respektive kurs.

Anna Mattsson arbetar som fotograf inom mode och porträtt. Hon startade sin karriär i London där hon även frilansade som assistent i många år. Idag arbetar hon internationellt både med tidningar och reklam. Anna började som analog fotograf men arbetar nu uteslutande digitalt och gör även avancerad retouch själv.

Mia Galde behärskar både analog och digital teknik och har över 15 års erfarenhet av att arbeta som frilansfotograf. Mia fotograferar både dokumentärt och kommersiellt och driver egna konstnärliga projekt. Hon har ett gediget fotografiskt kunnande och är helhjärtat engagerad i fotografi i alla dess former.

Göran Segeholm är fotograf, författare och en av Sveriges mest populära fotolärare. Han är bland annat huvudlärare vid landets mest sökta enskilda högskolekurs, ”Fotografi – Visuell kommunikation” vid Högskolan i Jönköping med över 3000 sökande. Han har skrivit fyra böcker om fotografi varav den senaste är ”Flygande start – att tänka som en fotograf”.

Utvecklingsmöjligheter

Fotografering II är en utmärkt grund för samtliga mer fördjupande kurser hos Fotografiska Akademin.

Fotografiska Akademin

Kursen ges av Fotografiska Akademin, en del av Fotografiska som med sina 2500 kvm utställningsyta är en av världens största samlingsplatser för modernt fotografi. Vid sidan av fotografiska utställningar i världsklass finns här också mat och dryck, butik och galleri.