Fotografering IV: Ditt fotografiska år

Kursen Ditt fotografiska år är vår längsta kurs hittills, den löper över ett helt år. Den riktar sig till dig som är mycket intresserad av eget fotograferande, men ändå inte är redo att gå en heltids- eller halvtidsutbildning. Om du fotograferar som privatperson eller som en del av ditt jobb spelar ingen roll.

I kursavgiften ingår kurslitteratur (3 böcker) samt fri entré till Fotografiska i samband med kurstillfällena.

Kursupplägg

Upplägget är sådant att vi träffas på Fotografiska ungefär var fjärde lördag mellan klockan 10 och 16. Dels går vi tillsammans igenom vad samtliga deltagare gjort sedan sist, dels har vi ett pass som antingen är allmän teori som kring fotografisk bild, eller en mer praktiskt inriktad miniworkshop. Mellan träffarna får du kortare läsläxor.

Det är helt avgörande för ditt utbyte av kursen att du fotograferar mycket under tiden som den pågår, och kanske håller igång ett par, tre mindre projekt samtidigt. Sikta på att kunna visa åtminstone några nya bilder vid varje träff. Återkoppling på vad du gör är kärnan.

Vilken eller vilka fotografiska genrer som intresserar dig spelar ingen roll. Tvärtom tror vi att det finns mycket att vinna på att deltagarna verkar inom olika fotografiska fält.

Förkunskaper

Ett starkt engagemang är långt viktigare än förkunskaper, men det är ändå bra om du har kunskaper motsvarande Fotografering II Bild samt en hyfsad koll på tekniken.

Mål med kursen

Vårt mål med kursen är att du ska växa som fotograf, både på kort och lång sikt. Oavsett du är en aspirerande fotokonstnär, en ambitiös amatör som vill tävla internationellt, en skrivande journalist som tar egna bilder, en historiker som dokumenterar fornfynd eller om du förbereder dig för ditt livs stora fotoresa så kommer du att ha stort utbyte av att få hänge dig åt fotografering med bra feedback under ett helt år.

Innehåll

• Bra, kvalitativ återkoppling på ditt fotograferande under ett helt år.
• Fotografiska stilar, vad som kännetecknar dem och hur de kan utvecklas.
• Förstå din egen fotografiska genre genom att lära dig mer om andra genrer.
• Att arbeta med sin motivation.
• Fotografisk smak – vi arbetar med att förstå vad andra ser som vi själva missar.
• Bildteori, med särskild inriktning på fotografisk bild.
• Vissa praktiska moment presenterade som miniworkshops.

Undervisningsform

Lärarledd i grupp på Fotografiska Akademin kompletterad med självständigt arbete mellan träffarna. En lördag ungefär var fjärde vecka, klockan 10:00 -16:00. Vi gör ett kortare sommaruppehåll under juli månad.

Gästföreläsare

För att du ska få en fördjupad bild av hur olika fotografer arbetar har vi under året besök av fyra gästföreläsare, alla framgångsrika fotografer inom sina fält. Några gästföreläsare tidigare år har varit Ulf Lundin, Anna Clarén, Hannah Modigh, Helene Schmitz och Per-Olof Sännås.

Kursledare

Göran Segeholm är fotograf, författare och en av Sveriges mest populära fotolärare. Han är bland annat huvudlärare vid landets mest sökta enskilda högskolekurs, ”Fotografi – Visuell kommunikation” vid Högskolan i Jönköping med över 3000 sökande. Han har skrivit fyra böcker om fotografi varav den senaste är ”Flygande start – att tänka som en fotograf”. Göran står också bakom en podcast om fotografi som heter Bildradion, och som finns både på webben och på iTunes.

Kursdatum för kurs som startar 17 januari 2015:

17 januari
7 februari
7 mars
11 april
9 maj
6 juni

22 augusti
5 september
26 september
24 oktober
21 november
12 december

Kursdatum för kurs som startar 24 januari 2015:

24 januari
21 februari
21 mars
18 april
23 maj
13 juni

29 augusti
12 september
10 oktober
7 november
28 november
19 december

Under 2015 ska du tillsammans med Göran och de andra kursdeltagarna förbättra ditt bildseende och lära dig mer om bildbedömning, motivation och kreativt tänkande. Ett bra tillfälle att öva detta är i samband med fototävlingen Stockholms Fotomaraton, som gick för första gången i augusti 2014.

Vi på Fotografiska Akademin vill uppmuntra dig att delta nästa år. Det är inte på något sätt en obligatorisk del av kursen, utan en rekommendation. Fotomaraton 2015 går av stapeln 15 augusti (vecka 33).

Utvecklingsmöjligheter

Kursen är en utmärkt plattform för dig som vill söka en yrkesutbildning inom fotografi eller genomföra ett större projekt.

Anmälningsvillkor

För den här kursen gäller följande anmälningsvillkor:

En anmälan till Fotografiskas utbildningar är bindande. Återtar du din anmälan senast 30 dagar före kursstart debiteras en administrationsavgift på 750 kr. Återtar du din anmälan senast 14 dagar före kursstart debiteras 10% av kursavgiften. För avbokning mindre än två veckor före kursstart debiteras 20% av kursavgiften och väljer du att sluta en redan påbörjad kurs betalar vi inte tillbaka någon del av kursavgiften. OBSERVERA att kursförsäkringen inte gäller på denna kurs då det inte finns praktisk möjlighet att ta igen ett missat tillfälle.

Möjliga undantag vid sjukdom ska stärkas med läkarintyg och ansökan om återbetalning ställs skriftligen till Fotografiska.

Fotografiska har rätt att ställa in en kurs vid för få deltagare. Om så är fallet återbetalas hela kursavgiften. Fotografiska har rätt att flytta kursstart med en vecka utan att vara återbetalningsskyldig gentemot deltagare.

Fotografiska förbehåller sig rätten att göra ändringar.