I den stora salen F1 i Fotografiskas bottenvåning kommer mellan 23 juni till 21 augusti visas utställningen Bilden av Garbo, flera hundra fotografier av Greta Garbo från olika skeden av hennes liv och karriär. Studiofoton i silvergelatin, privata bilder eller prints för press där hon poserar tillsammans med dåtidens celebriteter samt annat intressant fotografi med denna vår mest kända svenska filmstjärna i fokus. Dessutom visas i salen spännande rörligt material från olika perioder av hennes liv.

Många av fotografierna har tidigare aldrig funnits tillgängliga att beskåda, men når nu allmänhetens ögon i en utställning som både väcker nya frågor och besvarar gamla kring denna mytiska och mystiska person. Ansedd som en av de största Hollywood-skådespelerskorna i historien, med fyra Oscar-nomineringar, kom Greta Garbo att bli en av filmhistoriens främsta ikoner. Lika känd för sina filmroller och sitt utseende, blev hon för sitt tillbakadragna och hemlighetsfulla liv. Efter ett abrupt avslut på filmkarriären försökte Garbo hålla sig bortom kamerornas räckvidd, vilket väckte en allt större nyfikenhet om mystiken kring hennes liv, hon som förutom sin filmstjärneberömmelse även var känd som den rikaste kvinnan i USA som själv tjänat ihop sin förmögenhet.

Bilden av Garbo följer kvinnan från Stockholm som blev en av världens största ikoner, genom hennes lika framgångsrika som hemlighetsfulla liv, i och utanför rampljuset.
– Det är människan och fenomenet Garbo som lockar mig. Ju mer man forskar desto mer komplex blir hennes öde och person och ju fler frågor uppstår kring henne och hennes livsval, berättar Lars Nordin.

Hans intresse för Greta Garbo väcktes redan när han som ung pojke fascinerades av hennes skönhet. En fascination typisk för kreatören Lars som skulle växa upp till en sann estet och konstälskande framgångsrik entreprenör inom reklambranschen, samt till exempel delägare i ett fotogalleri tillsammans med Per Gessle.

När han för 20 år sedan råkade på en annons där en äldre dam sålde Garbofotografier tog en spännande resa vid, som nu efter två decennier har sin sluthållplats med denna utställning på Fotografiska. En resa som fört honom från den äldre damen som först annonserade, till hennes dotter Inger boende i New York, som ärvt en hel container av Garbo-memorabilia av sin väninna Alice Vrbsky vilken var en hängivet Garbo-fans. Alice arbetade som ung som assistent till Billie Holliday, hade gott om pengar och umgicks i den tidens hetaste kretsar och skrev till Garbo varje dag under många års tid. Brev som enligt ryktet varmt uppskattades av enslingen Garbo, även om hon aldrig besvarade dem. Bara det en fantasieggande tråd av många som spunnits runt denna ikon och hur hon ständigt väckte, och fortfarande väcker, omgivningens fascination.

Steg för steg har Lars Nordin köpt de bästa delarna av den samling som Alice Vrbsky skapade i en önskan att denna inte skulle helt splittras. Till det har en han lagt egna fynd som uppstått under dessa 20 år, bland annat Greta Garbos namnteckning skriven med gåspenna. En raritet då Garbo i princip vägrade att skriva den i några sammanhang och absolut aldrig som autograf. Vilket gjort namnteckningen till en av de mest åtråvärda i världen. Denna fascinerande utställning kommer garantera bjuda på några timmars fantasieggande besök i en svunnen och mytisk värld. Mysteriet Garbo är tidlöst lockande….

I salen visar vi även filmer från hennes karriär:
13:00 Anna Christie, 85 min
15:00 Mata Hari, 85 min
17:00 Anna Karenina, 89 min