Joel-Peter Witkin (f. 1939) lämnar ingen oberörd med sina kontroversiella fotografier. Sedan 1970-talet har han belyst skönheten i det groteska och konfronterat mörkret inom och omkring oss. Han är känd för sina noggrant uppbyggda scenografier. I dessa scenografier och använder sig han av modeller och objekt för att förverkliga sin vision. Bodies är en resa genom Witkins mystifierande och fängslande konstnärskap, från hans tidigaste verk till idag.
Joel-Peter Witkins bilder tänjer på gränserna när det gäller vår syn på sexualitet och fysisk skönhet. Centralt i hans konstnärskap är kroppen. Han är fascinerad av det groteska men också av skönheten i människan. Ett återkommande motiv i hans arbete är de kroppar som utmanar normen, som till exempel småväxta eller människor med fysiska anomalier. Han synliggör människorna i marginalen av samhället såsom prostituerade, fetischister och andra sexuella och sociala avarter. Witkin känner sig besläktad med sina modeller. Genom att porträttera människor med bland annat fysiska defekter och sexuella avvikelser utmanar han vår syn på våra sociala normer. Joel-Peter Witkins verk är kusligt vackra och på samma gång provokativa.

Några av Witkins mest kontroversiella fotografier avbildar mänskliga kvarlevor. Han började arbeta med likdelar på 1980- talet. Då fick han tillstånd att fotografera ett mänskligt huvud som var donerat till forskning. Han har efter det fortsatt sitt arbete med likdelar. Många av bilderna påminner om vanitasmålningar från 1600 och 1700-talet. Vanitasmålningar innehöll ofta ett mänskligt kranium och var tänkta att påminna betraktaren om dennes dödlighet och livets förgänglighet. Witkin refererar tydligt till vanitasmotiven i sitt verk Face of A Women 2004 som föreställer ett mänskligt huvud omgivet av blommor.

Joel-Peter Witkins kreativa fantasi blandar referenser från konsthistorien, litteratur, vetenskap och samhället. Hans arbeten är väl etablerade inom det fotohistoriska kanon.

Witkin finns representerad på bland annat Modern Museum of Art, Metropolitan Museum of Art och Centre Georges Pompidou för att bara nämna några. Fotografiska är stolta över att kunna visa en del av hans verk i vårt galleri som är vigt för de mest framstående namnen inom konstfotografi.

Obs! Denna utställning innehåller bilder som är olämpliga för barn och känsliga personer.