Anders Petersen (f. 1944) är en av Sveriges internationellt mest berömda fotografer. Petersen är känd för att arbeta fritt och spontant och med ett kontrastrikt svart och vitt bildspråk. Hans senaste serie, From Back Home omfattar över 100 fotografier från Värmland. Majoriteten av bilderna togs under 2008.

I From Back Home fångas minnen av den glesbygdsmelankoli som präglade Petersens tonårstid. Bilderna presenterar för oss en flora av olika karaktärer och situationer som vi alla stött på. Ohämmade tonåringar ute för att roa sig, den gamle mannen som längtar efter sällskap, och det kyssande medelåldersparet. Människorna i fotografierna gestaltar de individer som finns levande i konstnärens minne. Familj och vänner finns också representerade. En bild som berör är den som skildrar Petersens mor. Trots sin ålder utstrålar hon dignitet, styrka och vitalitet. I utställningen finns även det oförklarliga fotograferat. Den maskerade mannen som kikar ut genom ett regndränkt fönster, döda ting och tillfälliga objekt får liv i Petersens bilder som till exempel den hålögda snögubben eller den ormliknande kvisten som slukar ett träd.

Denna tillsynes brokiga samling av fotografier har en gemensam nämnare, de är bilder som handlar om kontaktsökande. Fotografiets omedelbarhet i kombination med konstnärens slumpartade möten med sina subjekt påminner oss om vår egen existens tillfällighet, och att det som utgör vårt hem är subjektivt och odefinierbart trots att hemmet är kärnan av vår existens. För Petersen är fotografierna som är tagna i Värmland, mycket mer än endast dokumentation, tillsammans utgör de hans självporträtt.

– Michelle Marie Roy, curator.

Om vår Samling

Fotografiskas samling lägger fokus på samtidsfotografi. Vårt första förvärv är Anders Petersens kompletta serie From Back Home. Vi är stolta över att presentera ett urval från serien i denna utställning.