Fotojournalisten Jean-Marie Simon var 26 år när hon 1980 kom till Guatemala första gången för ett kortare uppdrag. Jean-Marie Simon stannade i åtta år och när hon lämnade landet hade hon genom tusentals fotografier dokumenterat kanske den mest våldsamma perioden under det 30 år långa inbördeskriget. Bilderna fångar en grym verklighet i ett kapitel i Guatemalas moderna historia.

Jean-Marie Simon berättar att bilderna inte är avsedda att ge djupa insikter om det förflutna eller lösningar på dagens allvarliga problem. Deras största värde ligger kanske i det faktum att de ger möjlighet att reflektera över det som var och det som aldrig borde hända igen. Att vara en ung kvinna, fotograf och utlänning i en ständig kultur av terror och samtidigt ha ambitionen att vara nära händelserna var en utmaning. Risken att bli dödad var stor, hon hade ständigt ögonen på sig. Det tog tid att vinna förtroende;

”Ingen litade på mig i början. Antingen trodde de att jag var ett ‘öra’ för att samla information eller bara en idiot. Jag var ständigt rädd men såg det som ett jobb, och antingen gick jag ut och tog de där bilderna eller så kunde jag lika gärna gå och gömma mig under sängen.”

Utställningen Guatemala. Eternal Spring – Eternal Tyranny höll på att stoppas från att visas i Guatemala City innan den öppnade år 2010. Utställningen på Fotografiska är den första utanför landets gränser.

Trots att det har gått lång tid väcker bilderna svåra minnen till liv och de är också politiskt kontroversiella. Utställningen väcker frågor om situationen i Guatemala idag. De extrema orättvisorna är kvar, våldet är ständigt närvarande och samma människor nu som då förtrycks. När Jean-Marie Simon till sist lämnade landet var karriären som fotograf i praktiken över. Hon startade om sitt liv, utbildade sig till jurist och arbetar numera med att undervisa i spanska i Washington.

Guatemala. Eternal Spring – Eternal Tyranny presenteras i samarbete med Forum Syd, som samlar 183 svenska organisationer som tillsammans arbetar för global rättvisa och hållbar utveckling.