Fattigdom har många baksidor. Några av dem är barnarbete, sjukdom och svält. Organisationen Hand in Hand arbetar för att ge de som lever på samhällets botten en långsiktig väg ut ur fattigdom. Genom att skapa arbeten till familjens vuxna får barnen möjlighet att gå i skolan och på sikt ges de därmed bättre förutsättningar än tidigare generationer. Med fokus på de platser i världen där fattigdomen är som mest utbredd arbetar Hand in Hand idag i Indien, Afghanistan, södra och östra Afrika. Organisationens hjälp till självhjälp och företagande har fram till idag resulterat i 1,2 miljoner startade små företag, vilket i sin tur har skapat bättre levnadsförhållanden för nära 8 miljoner människor.

Magnus Wennman, vinnare av två World Press Photo Award och Årets Fotograf 2009, 2011, 2013 och 2014 har skildrat Hand in Hands byprojekt i Tamil Nadu i sydöstra Indien. Hans bilder visar utsatthet, tomhet och fattigdom men även hopp, värme och framtidsdrömmar. Det här är vardagen för miljoner människor. En fattigdom som saknar dramatik, som är grå och konstant. Här arbetar utsända coacher med att lära byns kvinnor att läsa, skriva och räkna för att sedan gå över till grunderna i företagande. Kvinnorna får själva komma med idéer på vad de skulle kunna göra för att skapa en inkomst. Ofta väljer de att starta en mindre syateljé, att odla grönsaker för att sälja på närmaste marknad eller att sköta boskap. Sammantaget skapar detta ett långsiktigt lyft för hela bysamhället. En väg ut ur fattigdom.

Text: Susanna Johansen, Hand in Hand Sweden

Fotografiska For Life

 

Fotografiska For Life är Fotografiskas plattform för projekt vars mål är att uppmärksamma sociala frågor och skapa debatt och påverkan, genom att använda fotografi som medium för att illustrera, informera och inspirera till handling. I denna plattform visar vi fotografi i en kontext som skapar publikt genomslag och inspirerar våra gäster att lära sig mer om frågor som ligger oss varmt om hjärtat.