Några fotografer förvandlar genom bildens utsnitt det konkreta till en illusion, som en vinterbonad båt som med sin omsvepning får ett nästan mänskligt uttryck. Vår tredimensionella värld blir tvådimensionell när de fuktiga plastdukarna på Hötorget förvandlas till rinnande akvarellmålningar, och små utsnitt ur en vardag tillsammans bildar ett helt universum.

Från en abstrakt värld kastas vi in i en verklighet som trevar mellan lust och sorg, dröm och brutal verklighet. Rum och objekt laddas med nya betydelser; här har någon sovit, här är spår av en som är saknad. Genom kameran förvandlas också reella platser till utopi, en bild av en verklighet som vi känner igen men som ändå känns overklig. Fotografiets värld visar såväl våra vackraste drömmar som de mest skrämmande av rädslor, minnen från det som skett eller tankar om det som kanske kommer att ske. Historien och framtiden speglas i nutiden. Höstsalongen 2016 går mitt i en orolig tid i kontrollens och kontrollförlustens tecken och får oss att ställa frågan om vad som kontrolleras av vem – och varför?

2326 fotografer sökte till Höstsalongen 2016, av dom valdes 31 ut att medverka. Den äldsta är född 1950, den yngsta 1991. De tar oss till platser som Japan, Ukraina, Arjeplog, Östafrika, Estland, Kosovo, Irland, Tyskland och USA. De närmar sig konstnärliga referenser så som Sandy Skoglund och Philip-Lorca diCorcia och suddar ut gränserna mellan faktiska platser och bländande hägringar. Ibland måste vi kanske titta två gånger, gnugga oss i ögonen, och se på nytt.

Om Höstsalongen

Höstsalongen är Fotografiskas årliga utställning till vilken alla över 18 år som befinner sig i Sverige och svenskar som vistas utomlands kan ansöka. Det finns inget tema att förhålla sig till. Alla inkomna bidrag presenteras anonymt för en jury vars representanter arbetar med fotografi och bildkonst inom olika områden.

Medverkande fotografer:
Jonas Wettre, Daniel Wahlberg, Erik Ardelius, Erik Danielsson, Stefan Andersson, Zachary Roberts, Kerstin Westeson, Carola Hildén, Fabian Mannheimer, Ylva Bergman, Julian Birbrajer, Peggy Anderson, Kristofer Dan- Bergman, Isabella Ståhl, Hampus Andersson, Lena Granefelt, Ida Lindgren, Nadja von Bahr, Henrik Eriksson, Daniel Grizelj, Adam Wrafter, Magnus Åström, Fredrik Olsson, John Kimmich- Javier, Colinette Hammar, Izabelle Nordfjell, Vanda Aronsson, Geska & Robert Brečević / Performing Pictures, Jonas Berggren, Anna Svanberg, Amanda Vestberg

2016 års jury:
Berndt Arell, Överintendent Nationalmuseum med Prins Eugens Waldermarsudde
Pauline Benthede, Exhibition Manager, Fotografiska
Petra Bauer, VD och grundare för Agent Bauer
Patric Leo, grafisk formgivare, Leo Form
Anneè Olofsson, konstnär representerad på bland annat MoMA i New York, tidigare Professor på Högskolan för fotografi, Göteborg och gästprofessor Kungliga Konsthögskolan, Stockholm