– Att bemästra dokumentärfotografiets förmåga att berätta historier om vår värld och föra okända delar av den oss närmare, är en konst. Genom nära och personliga möten skildrar Ericson med en enorm skicklighet människor som lever under omänskliga förhållanden, men också deras vardagsliv, kärlek och kultur. I klassisk dokumentärtradition berättar Ericson om en högaktuell fråga där verkligheten kommer väldigt nära, säger Pauline Benthede, Exhibition Manager på Fotografiska.

Allt började sommaren 2009 när Åke Ericson befann sig i staden Breclav i södra Tjeckien. Där fick han veta att borgmästaren kastat ut två romska familjer från deras hem – i en stad där de bott i flera generationer. Det skulle byggas ett nytt köpcentrum i kvarteret. De förvisades till stall som stank av träck, utan varmvatten och uppvärmning.  Så startade ett dokumentärt fotoprojekt om Europas romer och deras levnadsvillkor.  Under de senaste fem åren har Ericson skildrat romernas dagliga liv i tio länder; Frankrike, Serbien, Kosovo, Rumänien, Sverige, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Spanien och Schweiz.

– Romer känner sig diskriminerade i hela Europa. De lever ofta utanför samhället och saknar mänskliga rättigheter; sociala, politiska, kulturella och ekonomiska.  Men det finns några länder som utmärker sig – de östeuropeiska. Där är ett romskt namn en enkel biljett till getton som Lunik IX utanför Kosice i östra Slovakien, berättar Ericson.

Spanien framstår som en motpol där romernas kultur på många håll tycks accepterad av majoritetsbefolkningen. Där går också romska barn i vanliga skolor, unga kan göra en klassresa och romer gifter sig med andra spanjorer.  Ericsons mål med denna fotosvit är att komma bakom den vanliga schablonbilden av romer.

– Jag ville inte enbart skildra förtrycket och misären i som många romer lever i. Min berättelse handlar också om de romer som lever integrerade i det europeiska vardagslivet. Medan jag fotograferade i Europa började fattiga romer från Rumänien och Bulgarien tigga på gatorna i min hemstad, Stockholm. Jag hoppas att mina bilder kan hjälpa dig förstå varför.