Utställningens titel refererar till möjligheten att skapa bilder direkt med hjälp av Polaroidkameran. Gus Van Sant tog hundratals polaroidbilder under provfilmningar inför sina kortfilmer. Med utgångspunkt i ett antal av hans fotografier och kortfilmer behandlar utställningen porträttet som genre och reflekterar över själva handlingen att avporträttera någon.

Gus Van Sant föddes år 1952 i Louiseville, Kentucky. Han började sin karriär i undergroundkretsar och blev en känd regissör av independent filmer som Drugstore Cowboy och Last Days. Han har behållt sin personliga stil även i större produktioner som Good Will Hunting och Milk.

Samtidigt är Van Sant en erkänd fotograf. Hans bok 108 Portraits är en samling bilder av samma rotlösa och missförstådda ungdomar som befolkar hans filmer. I samband med utställningen One Step Big Shot publiceras en ny fotobok med samma namn.

I år har Gus Van Sant utnämnts till mottagare av Stockholms Internationella Filmfestivals utmärkelse Stockholm Visionary Award. Utställningen One Step Big Shot är ett samarbete mellan Fotografiska, Stockholms Filmfestival och Jordan Schnitzer Museum of Art. Vi är stolta över att för första gången visa Gus Van Sants fotografiska arbete i Sverige.

Utställningen är curerad av Lawrence Fong, curator för amerikansk konst vid Jordan Schnitzer Museum of Art, University of Oregon.

Kortfilmer som visas på Fotografiska:

Discipline of DE (Doing Easy), 1978
DVD, orginal 16mm film, svartvit, 9 minuter
Bearbetning av novell av William S. Burroughs, berättad av Ken Shapiro

Thanksgiving Prayer, 1990
DVD, orginal 16mm film, svartvit, 2 minuter 20 sekunder
Diktverk av Williams S. Burroughs, berättad av William S. Burroughs

The Ballad of the Skeletons, 1996
DVD, orginal 16mm film, svartvit, 4 minuter
Bearbetning av Allen Ginsbergs diktverk, berättad av Allen Ginsberg, musik av Paul McCartney, Philip Glass och Lenny Kaye