Med ett rikt bildspråk som växlar mellan den kalla kusten i nordvästra England, den larmande rusningstrafiken i Shanghai och det frodiga kinesiska landskapet av bambuskog och steniga berg i Guangxiprovinsen, representerar Ten Thousand Waves en ny form av filmiskt berättande. Ten Thousand Waves, som visas för första gången i Sverige, fyller Fotografiskas största utställningsyta med en specialutformad installation. På nio skärmar visar Julien ett slags parallellt montage, vilket inbjuder åskådarna till att vandra runt i verket, upptäcka det och interagera med det på nya sätt.

Ten Thousand Waves omfattar flera poetiskt sammanvävda lager och berättelser. Från polishelikopterns filmupptagningar från den ödesdigra natten i Morecambe Bay till havsgudinnan Mazu, beskyddare av fiskare och skeppsbrutna, via 1930-talets Shanghai, tar Juliens montage oss med genom sammankopplade lager av kinesisk kultur, historia och mytologi.

Genom att koppla samman nutiden med det förflutna utforskar Juliens verk människors migration över kontinenter och länder. ”Jag frågade mig själv varför man reser från Kina till Storbritannien för att plocka musslor” berättar Julien i en intervju, ”Vad är motivet? Hur långt är du beredd att gå för att uppnå ett bättre liv?”. Verket berör även historien om konstnärens föräldrar, som kom från Karibien med båt över Atlanten för att söka efter ett bättre liv i Storbritannien. ”Det här är ett väldigt personligt verk. Arbetskraftsmigrationen debatteras mycket just nu, vilket jag inte tycker är särskilt välvilligt mot människor som söker efter ett bättre liv. Jag ville göra ett verk som kunde vara ett slags upprättelse.”

Verket, som i huvudsak spelades in i Kina, tog fyra år att producera. Välkända skådespelare som Maggie Cheung och Zhao Tao, videokonstnären Yang Fudong, poeten Wang Ping och den kinesiska kalligrafen Gong Fagen medverkar. Filmmusiken, som sammanför musikaliska traditioner från öst och väst, är komponerad av Jah Wobble och Chinese Dub Orchestra och innehåller även originalmusik av den samtida klassiska kompositören Maria de Alvear.

Isaac Juliens verk är kritiska betraktelser över globalisering och representation. Han föddes 1960 i London, där han fortfarande har sin bas, och tog examen vid St. Martins School of Art, efter att ha studerat måleri och film. Han uppmärksammades på 1980-talet för sina poetiska dokumentärer och videoinstallationer och är idag en internationellt känd konstnär och filmskapare.

Isaac Julien grundade Sankofa Film and Video Collective, där han var verksam 1983-1992. Han var också en av grundarna till Normal Films 1991. 1989 producerade han dramadokumentären Looking for Langston, en poetisk betraktelse av Langston Hughes och Harlem Renaissance. Under 2008 samarbetade Julien med MoMA i en filmproduktion om den brittiska filmmakaren Derek Jarman.

Isaac Juliens verk har visats på många av världens ledande internationella museer, filmfestivaler och konstbiennaler, inklusive Documenta i Kassel 2002. Julien har mottagit en rad utmärkelser och 2001 nominerades han till Turnerpriset för The Long Road to Mazatlán. Ten Thousand Waves har hittills visats i mer än 15 länder, senast i Donald B. and Catherine C. Marron Atrium på MoMA i New York.