I Untitled undersöker Wik denna stereotypiska maskulina roll med hjälp av ett experiment – en performance – där verkligt våld används. De brutala smällarna som utdelas i Untitled är inte resultatet av några specialeffekter. Varje slag kändes av männen och registrerades av Wiks kamera. Wik deltog själv i performancen och fick en tand utslagen. Före inspelningen av Untitled hade Wik aldrig sett ett slagsmål i verkligheten och han hade hellre aldrig fått känna på ett knytnävsslag. Wik upplevde slagen som extremt smärtsamma men syftet var att försöka få en inblick i dessa aggressiva handlingars brutala verklighet, bortom filmens glamorösa värld med sina specialeffekter.

Inga visuella effekter har använts i Untitled. Wik har endast saktat ner hastigheten så att vi kan studera händelserna. Mellan slagen uppstår en meditativ tystnad, en paus och ett andrum för betraktaren. Vackert ljussatt och filmad i slow motion står männens graciösa rörelser i skarp kontrast till de våldsamheter de är involverade i. Untitled tvingar oss att fundera över mansrollen och det allt större suget efter våldsamma scener inom populärkulturen.

Johan Wik (f. 1975) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Konsthögskolan Valand i Göteborg. Han har tidigare visats på bland annat Konstakademin och Moderna Museet.

3 x VIDEO
Fotografiska presenterar stolt 3 x VIDEO, en serie utställningar som var och en presenterar en ung lovande videokonstnär. Klara Källström (2 Sep – 9 Okt), Joanna Rytel (10 Okt – 13 Nov), Johan Wik (14 Nov – 11 Dec)