Young Nordic Photographer of the Year 2015


F
oto: Aapo Huhta

Vinnare av Fotografiskas stipendium Young Nordic Photographer of the Year 2015 är nu utsedd. Aapo Huhta, född 1985 i Haapajärvi, Finland, är den fotograf som vunnit juryns gillande med sina grafiska stadsbilder, i stor konkurrens med många ansökningar av mycket hög kvalitét. Huhtas konstnärliga mentor blir konstnären Linn Fernström.

Det är andra året i rad som Fotografiska, i samband med den pågående Höstsalongen 2015 och i samarbete med Audi, delar ut stipendiet på 10 000 Euro till en ung lysande fotograf från Norden. Syftet med Young Nordic Photographer of the Year är att stödja en ny, stilbildande generation fotografer i Norden. Vinnaren kommer även att presenteras i en separatutställning på Fotografiska under sommaren 2016, få en personligt utsedd mentor samt hybridbilen Audi A3 Sportback e-tron att använda fram till utställningens öppning. Till Aapo Huhta är Linn Fernström utsedd som konstnärlig mentor, ett val gjort utifrån att det finns en koppling mellan Fernströms och Huhtas konstnärskap i deras sätt att närma sig porträttet som uttryck för mer än ett ansikte.

– Jag känner mig mycket ödmjuk inför att mitt arbete blivit uppmärksammat på detta sätt och att jag nu är utsedd till Young Nordic Photographer of the Year 2015. Att få ha en egen utställning på Fotografiska, redan i denna fas av min karriär, är något jag aldrig ens vågat drömma om. Jag kan inte tänka mig en bättre plats att ställa ut. Då ”Block” är gjort speciellt för bokformatet är jag mycket nyfiken på att se hur fotografiet kommer bli när det är hängt på vägg. För att fira gick jag direkt och köpte en svensk frusen mandeltårta.

Årets ansökningar höll en mycket hög kvalitét med en bred representation från alla nordiska länder. Juryn som hade det svåra uppdraget att välja en stipendiat var: Thomas Wågström, fotograf och curator; Sophie Mörner, grundare av Capricious Publishing och Company Gallery i New York; Merja Salo, professor i fotografi vid Helsinki School of Arts; Steffi Schulze, Gallery Manager på Camera Work i Berlin, och Pauline Benthede, Exhibition Manager på Fotografiska.

Juryns motivering lyder:
I Aapo Huhtas minimalistiska fotografier tycks stadens invånare slukas av de skarpa skuggornas mörker. Som en dystopi av ett samhälle som inte längre har några gråzoner är verkligheten lika hård som kostymernas snitt och trottoarernas cementblock. Huhta är en iakttagare av ett modernt samhälle där symboler för mannen och ekonomin dominerar. Naturen är liksom den kvinnliga invånaren bortträngd och frånvarande. Kvar är endast makten och mörkret. – Pauline Benthede